Zo is carnaval ontstaan

De meeste mensen in Nederland kennen carnaval als een uitbundig feest in het zuiden van het land. Een feest van muziek, verkleedpartijen en Hollandse gezelligheid. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Hieronder vind je het antwoord op deze vraag.

Vaarwel aan het vlees

De oorsprong van carnaval komt uit de Middeleeuwen. Het is een katholiek feest wat van zondag tot en met dinsdag werd gevierd, vlak voor de vastenperiode. Deze periode is veertig dagen voor Pasen, en werd gedaan als herdenking aan de veertig dagen waarop Jezus al vastend door de woestijn heen zwierf. Tijdens het vasten mochten de mensen geen vlees eten. Tijdens carnaval werd daarom al het vlees opgemaakt, omdat het anders zou bederven. Hier is ook de oorsprong van de naam van het feest te vinden, namelijk van het Latijnse carne vale, wat ‘vaarwel aan het vlees’ betekent.

De eerste vieringen

De eerste carnavalsvieringen vonden plaats in Italië. In bijvoorbeeld Venetië wordt het al sinds 1268 gevierd. Met de verspreiding van het geloof, verspreidde ook het feest zich over Europa. Via Spanje en Frankrijk breidde het zich langzaam uit over Europa, en zo ook naar Nederland. In Nederland is het feest tot het zuiden en het oosten van het land beperkt gebleven, omdat daar de meeste katholieken wonen.

Heidense invloeden

Door deze verspreiding heeft het feest veel invloeden van verschillende culturen gehad, maar ook van heidense geloven en tradities. Hierdoor heeft het zijn huidige uitbundigheid gekregen. Traditioneel begon het carnavalsfeest met een machtsoverdracht. Prins Carnaval kreeg daarbij de sleutel van de stad, en daarmee de bestuurlijke macht in handen. De prins was een gewone burger die ook door het volk werd uitgekozen. De sociale orde werd tijdelijk omgedraaid. Burgers mochten de draak steken met de stedelijke adel. Het gebruik van maskers komt waarschijnlijk van deze traditie, omdat men hierdoor hun eigen status konden verbergen.

De elfde van de elfde

Een andere interpretatie is dat carnaval het feest van de zotten is. In Nederland begint op 11 november (de elfde van de elfde) het carnavalsseizoen. In het katholicisme is elf het getal van de imperfectie. Het wordt daarom ook wel gezien als het gekkengetal. De mensen zijn op carnaval vrij om even lekker gek te doen.